czwartek, 19 listopada 2015

Maślane babeczki z gruszką

Przepis na te babeczki powstał dziś wieczorem, za sprawą małej alergiczki. Ostatnio babeczki czekoladowe trochę ją uczuliły, więc zrezygnowałam z kakao. Musiałam także zrezygnować z dżemu, gdyż jasne ciasto w połączeniu z ciemnym dżemem wyglądałoby mniej apetycznie.



Dlatego powstały maślane babeczki z gruszką. Przy okazji wypróbowałam nową Kasię Ekstra Maślany Smak.


Składniki:
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 g kostki Kasia Ekstra Maślany Smak,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat śmietankowy,
  • 3-4 gruszki pokrojone w kostkę.


Całkowity koszt: ok. 7 zł 
Ilość: 12 sztuk 
Czas wykonania: 30 minut



Wykonanie

Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną margarynę Kasia Extra Maślany Smak, wymieszać. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Do tego stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Wlewamy kilka kropelek olejku  śmietankowego (4-5). Na koniec wrzucamy gruszki i mieszamy. Ciasto ma być dość gęste. Jeżeli jest za gęste dodajemy odrobinę mleka.


Do foremki na muffinki wkładamy papierowe papilotki i nakładamy łyżką ciasto na wysokość 3/4 papilotki. Do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C wkładamy formę i pieczemy przez 12 minut. Gotowe :)


Babeczki są naprawdę pyszne, mają maślany smak i są bardzo syte. Kolację mamy już z głowy ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli zostawisz po sobie ślad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...