Przepis na te babeczki powstał dziś wieczorem, za sprawą małej alergiczki. Ostatnio babeczki czekoladowe trochę ją uczuliły, więc zrezygnowałam z kakao. Musiałam także zrezygnować z dżemu, gdyż jasne ciasto w połączeniu z ciemnym dżemem wyglądałoby mniej apetycznie.
Dlatego powstały maślane babeczki z gruszką. Przy okazji wypróbowałam nową Kasię Ekstra Maślany Smak.
Składniki:
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 100 g kostki Kasia Ekstra Maślany Smak,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat śmietankowy,
- 3-4 gruszki pokrojone w kostkę.
Całkowity koszt: ok. 7 zł
Ilość: 12 sztuk
Czas wykonania: 30 minut
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną margarynę Kasia Extra Maślany Smak, wymieszać. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Do tego stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Wlewamy kilka kropelek olejku śmietankowego (4-5). Na koniec wrzucamy gruszki i mieszamy. Ciasto ma być dość gęste. Jeżeli jest za gęste dodajemy odrobinę mleka.
Do foremki na muffinki wkładamy papierowe papilotki i nakładamy łyżką ciasto na wysokość 3/4 papilotki. Do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C wkładamy formę i pieczemy przez 12 minut. Gotowe :)
Babeczki są naprawdę pyszne, mają maślany smak i są bardzo syte. Kolację mamy już z głowy ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli zostawisz po sobie ślad :)