czwartek, 5 listopada 2015

Topinambur w naszym domu

Ostatnio mąż przyniósł do domu topinambur. Nie wiem skąd wziął, nie pytam ;) Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty pochodzi z Ameryki Północnej. Nic mi o tym nie wiadomo, żeby tam był ;)





Bulwy topinamburu mają oryginalny smak, trochę orzechowy. Są wartościowym warzywem, zwłaszcza w diecie cukrzycowej.




Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko zostały docenione przez kolonistów i zawędrowały do Europy i Azji. Rozpowszechniły się, choć uprawiane były raczej jako warzywo ogrodowe, na ograniczoną skalę, a nie na polach. W XVIII wieku straciły na znaczeniu zastąpione przez ziemniaki. Później bulwy wykorzystywane były głównie jako roślina pastewna, choć okresowo zyskiwały na znaczeniu. Przykładowo podczas II wojny światowej ponownie były popularne we Francji. W okresie przedwojennym były uprawiane na Śląsku. Współcześnie bulwy topinamburu traktowane są zwykle jako dość ekskluzywne i rzadko spotykane warzywo.(Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznik_bulwiasty)



Ci z Was, którzy oglądali popularne programy kulinarne, na pewno słyszeli o topinamburze. Jednak, kto z Was próbował? Jak Wam smakuje?

Przepis z wykorzystaniem topinamburu wkrótce na blogu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli zostawisz po sobie ślad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...