Jako, że nigdy nie byłam miłośniczką kuchni i lubiłam jak najmniej czasu spędzać w niej (i tak mniej więcej zostało) przygotowałam szybkie i tanie danie na dziś.
Poza tym, w lodówce pusto, wizja wyjścia na zakupy z dwójką małych dzieci mnie przeraża. Postanowiłam improwizować i wyczarować coś z niczego. Zakupy zrobię później....
Dlatego wyciągnęłam filet z kurczaka i przypomniałam sobie jak ostatnio smakowały mojej córeczce kawałeczki kurczaka usmażone z ziołami. Dodam do tego makaron, który każdy u nas lubi i wyjdzie smaczne i szybkie danie. A, że w szufladzie znalazłam makaron kokardki, dlatego na obiad będą dziś:
Kokardki z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- makaron Farfalle (kokardki),
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 500 - 600 g fileta z kurczaka,
- zioła prowansalskie,
- czosnek w proszku,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- 150 g sera.
Ilość osób: 4
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Sposób przygotowania
Zawsze zaczynam od wstawienia wody na makaron. Gdy woda zagotuje się, solę ją i wrzucam makaron.
Podczas, gdy woda się powoli gotuje, zabieram się za przygotowanie pozostałej części dania. Cebulkę kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju. Gdy cebulka zeszkli się, dodaję pieczarki pokrojone w plastry. Smażę na mocnym ogniu, aby się przysmażyły i solę. Podczas, gdy makaron gotuje się , a pieczarki smażą się, kroję filet z kurczaka w kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaję sól, czosnek w proszku i zioła prowansalskie. Na koniec tarkuję ser na drobnych oczkach do posypania dania. Nakładam makaron, pieczarki, kurczaka i na koniec ser.
Smacznego!
Synek zjadł obiadek i powiedział:
"No to mamo, gratuluję. Lepszy niż w przedszkolu. Makaron słodziuteńki, pieczarki, ser idealne, kurczak też. Wszystko idealne. Nawet lepsze niż naleśniki w przedszkolu ze słodką śmietanką."
Usłyszeć takie słowa od syna - bezcenne ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli zostawisz po sobie ślad :)