wtorek, 3 listopada 2015

Drożdżowe pierożki z serem i warzywami, czyli pizza inaczej

Dziś kolejny przepis specjalisty ds. pizzy, na bazie ciasta do pizzy. Są to przepyszne pierożki z serem i warzywami.



Smakowicie wyglądają i takie właśnie są. Przepis jest bardzo prosty  i wraz z wykonaniem znajdziecie go poniżej. A dla leniwców pozostają zdjęcia do obejrzenia ;)



Składniki

Ciasto:

  • 1/4 kostki drożdży, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 200 ml ciepłej wody, 
  • 2,5 szklanki mąki 650, 
  • 3 łyżki oleju. 


Nadzienie:

  • około 150 gram cukini, 
  • około 100 gram marchewki,
  • 2 średnie cebule (około 100 gram), 
  • około 100 gram pieczarek, 
  • około 100 gram żółtego sera, 
  • około 40 ml oliwy z oliwek (do smażenia i smarowania ciasta), 
  • 100 ml mleka (ja użyłem 3,2%), 
  • 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany 18%, 
  • cukier, 
  • pieprz, 
  • sól do smaku. 


Całkowity koszt: ok. 7 zł
Ilość: 10-12 sztuk
Czas wykonania: 40 minut


Wykonanie

Ciasto jak na pizzę

Do szklanki wlewamy 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody, wsypujemy cukier i rozdrobnione drożdże. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia. Gdy drożdże zaczną pienić się to znaczy, że są gotowe żeby wlać je do mąki z dodatkiem oleju i szczypty soli. Wszystko dokładnie ugniatamy i pozostawiamy do podrośnięcia, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość, a w międzyczasie przegotowujemy bezmięsne nadzienie. 


Nadzienie

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i powoli podsmażamy ze szczyptą soli na oliwie. W międzyczasie tarkujemy pieczarki, cukinię i marchewkę na grubych oczkach tarki. Do zrumienionej cebulki dodajemy pieczarki i spokojnie podsmażamy około 3 minut, aż pieczarki "puszczą wodę". Następnie dodajemy cukinię i marchewkę, podsmażamy kolejne kilka minut na mocnym ogniu. Wszystko zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i mieszamy. Nie zagotowujemy. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Nadzienie musi być mokre, soczyste ale nie może się zbytnio rozpływać. W smaku powinno być bardziej słodkie niż słone i lekko pikantne (słoności później doda ser).


Przygotowanie pierożków

Ciasto dzielimy na porcje 40-50 gramowe. Ja dzielę je na kulki mieszczące się w dłoni. Z opisanej przeze mnie ilości ciasta uzyskuję 10-12 kulek na pierożki. Kulki rozciągamy w dłoniach tak, aby uzyskać krążki o średnicy około 15 cm. Takie mini pizze wykładamy na pergamin, smarujemy na środku oliwą z oliwek lub olejem tak, aby brzegi były suche (ogranicza to przesiąkanie farszu do ciasta). Nakładamy przygotowane nadzienie i posypujemy drobno starkowanym serem. Brzegi każdej mini pizzy sklejamy ze sobą na górze tworząc pierożki (klejenie nie musi być szczelne ale w miarę dokładne). Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wyjmujemy i zajadamy ciepłe, delektując się połączeniem soczystego nadzienia z serem i pulchnego ciasta drożdżowego.


Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło, jeżeli zostawisz po sobie ślad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...