Dziś kolejny przepis specjalisty ds. pizzy, na bazie ciasta do pizzy. Są to przepyszne pierożki z serem i warzywami.
Smakowicie wyglądają i takie właśnie są. Przepis jest bardzo prosty i wraz z wykonaniem znajdziecie go poniżej. A dla leniwców pozostają zdjęcia do obejrzenia ;)
Smakowicie wyglądają i takie właśnie są. Przepis jest bardzo prosty i wraz z wykonaniem znajdziecie go poniżej. A dla leniwców pozostają zdjęcia do obejrzenia ;)
Składniki
Ciasto:
- 1/4 kostki drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 200 ml ciepłej wody,
- 2,5 szklanki mąki 650,
- 3 łyżki oleju.
Nadzienie:
- około 150 gram cukini,
- około 100 gram marchewki,
- 2 średnie cebule (około 100 gram),
- około 100 gram pieczarek,
- około 100 gram żółtego sera,
- około 40 ml oliwy z oliwek (do smażenia i smarowania ciasta),
- 100 ml mleka (ja użyłem 3,2%),
- 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany 18%,
- cukier,
- pieprz,
- sól do smaku.
Całkowity koszt: ok. 7 zł
Ilość: 10-12 sztuk
Czas wykonania: 40 minut
Wykonanie
Do szklanki wlewamy 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody, wsypujemy cukier i rozdrobnione drożdże. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia. Gdy drożdże zaczną pienić się to znaczy, że są gotowe żeby wlać je do mąki z dodatkiem oleju i szczypty soli. Wszystko dokładnie ugniatamy i pozostawiamy do podrośnięcia, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość, a w międzyczasie przegotowujemy bezmięsne nadzienie.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i powoli podsmażamy ze szczyptą soli na oliwie. W międzyczasie tarkujemy pieczarki, cukinię i marchewkę na grubych oczkach tarki. Do zrumienionej cebulki dodajemy pieczarki i spokojnie podsmażamy około 3 minut, aż pieczarki "puszczą wodę". Następnie dodajemy cukinię i marchewkę, podsmażamy kolejne kilka minut na mocnym ogniu. Wszystko zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i mieszamy. Nie zagotowujemy. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Nadzienie musi być mokre, soczyste ale nie może się zbytnio rozpływać. W smaku powinno być bardziej słodkie niż słone i lekko pikantne (słoności później doda ser).
Przygotowanie pierożków
Ciasto dzielimy na porcje 40-50 gramowe. Ja dzielę je na kulki mieszczące się w dłoni. Z opisanej przeze mnie ilości ciasta uzyskuję 10-12 kulek na pierożki. Kulki rozciągamy w dłoniach tak, aby uzyskać krążki o średnicy około 15 cm. Takie mini pizze wykładamy na pergamin, smarujemy na środku oliwą z oliwek lub olejem tak, aby brzegi były suche (ogranicza to przesiąkanie farszu do ciasta). Nakładamy przygotowane nadzienie i posypujemy drobno starkowanym serem. Brzegi każdej mini pizzy sklejamy ze sobą na górze tworząc pierożki (klejenie nie musi być szczelne ale w miarę dokładne). Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wyjmujemy i zajadamy ciepłe, delektując się połączeniem soczystego nadzienia z serem i pulchnego ciasta drożdżowego.
Smacznego!
fajne! koniecznie musze spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Koniecznie :) Pychotka!
Usuń